Vrede hebben met jezelf

Vandaag is het internationale dag van de vrede. Bij het woord vrede denk ik in eerste instantie aan de conflicten en het geweld in de wereld. Dat geeft me een moedeloos gevoel. Vrede lijkt dan zo’n onbereikbaar iets waar ik als individu weinig aan bij te dragen heb.

Vrede hebben met jezelf

Heb jij vrede met jezelf?

Maar is dat zo? We kunnen het woord vrede heel groot en onbereikbaar maken in ons hoofd en we kunnen het klein en behapbaar maken. Als je net als ik gelooft dat een betere wereld begint bij jezelf: de enige persoon waar je invloed op hebt, stel jezelf dan eens de vraag: heb ik vrede met mezelf? Heb ik vrede met de persoon die ik zie in de spiegel, heb ik vrede met de keuzes die ik gemaakt heb in het verleden? Heb ik vrede met de manier waarop ik omga met mezelf, anderen en situaties waar ik in beland?  

Werken aan innerlijke vrede

Heb je een of meerdere keren nee geantwoord op de vragen hierboven? Je kan werken aan jouw innerlijke vrede. Compassie is hierbij het sleutelwoord. Oftewel meeleven (een wezenlijk verschil met medelijden) met jezelf. Begripvol en zonder vooroordelen kijken naar je imperfecties en strubbelingen. Voor jezelf zorgen en jezelf troosten.  Jezelf accepteren, respecteren en jezelf uit liefde willen veranderen in plaats van vanuit een gevoel van waardeloosheid.

Wees je eigen beste vriend(in)

Dus wat kan je vandaag doen, op deze dag waarop we stilstaan bij vrede? Je zou kunnen beginnen met jezelf vandaag behandelen als je beste vriend(in). Kat je je beste vriend(in) af als iets niet lukt, of praat je in bemoedigende woorden? Zeg je dat hij of zij lelijk is, of prijs je alles wat je mooi vindt? En ga zo maar door. De relatie die je met jezelf hebt is de allerbelangrijkste in je hele leven. Jouw geluk, jouw innerlijke vrede ligt in jouw eigen handen. Zoals Katie Byron zegt:

It’s not your job to like me, it’s mine

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.