Slachtoffer van je eigen gedachten

Laatst kwam ik oude e-mails van mezelf tegen waar ik een beetje van schrok. Er stond namelijk een hoop geklaag in. Uit de berichten kon ik opmaken dat ik me een slachtoffer voelde in een bepaalde situatie. Iemand anders was de veroorzaker die het moest oplossen want ik kon er niks aan doen.

Slachtoffer van je eigen gedachten

Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken

Hoe anders kijk ik daar nu tegenaan. Ik voel of gedraag me zeker nog wel eens als een slachtoffer. Zo kan ik mezelf heel zielig vinden als ik op een koud, winderig station sta en de trein uitvalt (of nog leuker: als de accu van m’n telefoon net op dat moment leeg is). Maar de relatie tussen de dingen die gebeuren en mijn gemoedstoestand is veranderd. Als ik het vergelijk met vroeger voel ik me fijner en stabieler. Waar het voor mij op neerkomt staat beschreven in de volgende uitspraak van Nin Sheng:

Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar je gedachten erover

Denk maar eens aan hoe verschillend mensen kunnen reageren in dezelfde situatie. De een wordt chagrijnig of boos als treinen uitvallen en beschouwt de rest van de dag als verpest, de ander vindt het gewoon een beetje vervelend. ​

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gedachten en gevoelens

Hoe jij je voelt bepaal en veroorzaak jijzelf. Er kunnen zich situaties voordoen die niet leuk zijn. Maar jij bent de enige die maakt dat jij je blij, verdrietig, boos of wat dan ook voelt. Het zijn namelijk jouw gedachten over wat er gebeurt die deze gevoelens losmaken. Voor mij werkt het heel bevrijdend dit te weten. Het geeft me het gevoel de touwtjes in handen te hebben als het gaat om mijn gemoedstoestand. Ik ben niet het slachtoffer van situaties of mensen om mij heen. Als ik mij verdrietig, angstig of boos voel, breng ik dat zelf teweeg in reactie op wat er gebeurt. Ik ben verantwoordelijk voor hoe ik me voel, niemand anders.

Uit de slachtofferrol stappen en kiezen voor geluk

Het besef van verantwoordelijkheid kan even slikken zijn. Want als je je slachtoffer voelt hoef je niks te veranderen (de oorzaak ligt immers buiten jou). Terwijl je een keuze hebt als eigenaar van jouw gedachten en gevoelens. Je kan kiezen om vast te houden aan de gedachte overgeleverd te zijn aan wat er gebeurt of je kan het idee van verantwoordelijkheid omarmen. Kiezen voor het laatste betekent in mijn ogen ook kiezen voor geluk. Want uit de slachtofferrol stappen kan veranderingen teweeg brengen:

  • Je ervaart regie over je gemoedstoestand
  • Je zegt gedag tegen machteloosheid en ontdekt je innerlijke kracht
  • Je opent de deur naar bewustzijn en zelfontwikkeling
  • Er ontstaan gelijkwaardiger relaties met de mensen om je heen

Je gedachten observeren

Aan de slag? Begin dan eens met het observeren van je gedachten op het moment dat er iets gebeurt wat je niet leuk vindt. In welke rol plaats je jezelf door die gedachten? Wat voor een gedachte zou je kunnen hebben als je je geen slachtoffer zou voelen? Hoe voelt die gedachte nu voor je?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Ik heb zelf veel gehad aan het boek ‘Niet morgen maar nu’ van Wayne Dyer. In ‘The Work’ van Katie Byron staat een methode beschreven om je gedachten te onderzoeken en minder te lijden onder je gedachten.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

4 thoughts on “Slachtoffer van je eigen gedachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.