Onzekere toekomst: kans tot ontwikkeling

We leven in een wereld waarin bijna alles te verzekeren is. We zijn gewend om met onzekerheid om te gaan, door onzekerheden te ‘ver-zekeren’. Dat uit zich letterlijk in het afsluiten van verzekeringen, maar ook op een andere manier. In het vastklampen aan een vervelende baan bijvoorbeeld, of het vasthouden aan een relatie die niet meer werkt. Breken met wat je niet meer gelukkig maakt betekent ook kiezen voor onzekerheid. Want wat komt ervoor in de plaats? Het uitzicht op onzekerheid kan maken dat je toch maar kiest niks te veranderen en te blijven lijden. 

Onzekere toekomst: kans tot ontwikkeling

De wereld willen controleren en voorspelbaar maken

De behoefte aan zekerheid en de behoefte aan controle komen voort uit angst. Als we geen vertrouwen hebben in onszelf en de wereld om ons heen, is er angst. Dat uit zich in een behoefte om onszelf en de wereld om ons heen te controleren en voorspelbaar te maken.

Angst als motivatie

Is er iets mis met het opzoeken van zekerheid? Niet direct wat mij betreft. Er is niks verkeerds aan zoiets als een vast inkomen. Stel echter dat je merkt dat de gedachte aan verandering je doet bevriezen van angst. En dat die angst je motivatie is om in een situatie te blijven. Gooi je dan niet een scala aan andere mogelijkheden overboord? Mogelijkheden die je wellicht gelukkiger maken?

Vrijheid en creativiteit door leegte

Een onzekere toekomst is als een nog leeg hoofdstuk in een boek. Je weet niet waar het verhaal heen gaat. Het is precies deze leegte die vrijheid geeft en creativiteit stimuleert. Het is hét moment om te breken met keuzes die je niet verder helpen in je ontwikkeling. Een moment om stil te staan en bewust te worden van wat je echt wilt, waar je gelukkig van wordt. En op basis van deze bewustwording het pad te kiezen dat bij je past.

Worst case en best case scenario’s

Vanuit angst zijn we geneigd alleen de worst case scenario’s voor de geest te halen. Het is makkelijk te vergeten dat er ook best case scenario’s zijn. Als je in een onzekere situatie zit of bang bent voor een onzekere toekomst, sta dan niet alleen stil bij het worst case scenario. Geef de best mogelijke uitkomst ook een kans. Beeld je eens in dat je dat jouw best case scenario uitkomt. Wat doet dat met je?

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs, Jojanneke
Intuïtief Life coach | Hart & Ziel Coaching | Den Haag

Nieuwe blogs ontvangen in je inbox | Archief met alle blogs

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.