Mag jij twijfelen van jezelf?

Bij het woord vrijheid denk ik vooral aan de vrijheid om te zijn, denken, doen en laten wat ik wil. Dankzij een inspirerend betoog van Aad van den Heuvel recent in De Wereld Draait Door heb ik een nieuwe kijk gekregen op wat vrijheid behelst.

Mag jij twijfelen van jezelf?

Het recht om te twijfelen

Vrijheid betekent volgens hem ook het recht om te twijfelen en het recht om die twijfel uit te spreken. Het recht om dingen niet zeker te weten, en te twijfelen of je nou ergens voor of tegen bent, iets goed vindt of juist niet. In onderstaand filmpje is Aad van den Heuvel te zien vanaf minuut 2.00.

Nu willen weten wat je wilt

De vrijheid om te twijfelen. Wie geeft die vrijheid en ruimte? Ik denk dat we daar vooral zelf verantwoordelijk voor zijn. Vaak spreek ik mensen in mijn praktijk die nú willen weten wat ze willen, bijvoorbeeld als het gaat om hun loopbaan of relatie. Dat begrijp ik goed. Twijfel kan heel onrustig voelen en gevoelsmatig een impasse veroorzaken. En misschien is het wel zo lastig om ermee om te gaan omdat we in deze samenleving vooral gericht zijn op zekerheden.

Twijfel als onderdeel van een natuurlijk proces

En toch is het goed en kan het zelfs helpen om jezelf twijfel toe te staan.  Je hoeft niet alles zeker te weten. Je hoeft niet alles nu meteen te weten. Sommige dingen hebben tijd nodig. Tijd om te rijpen, zodat je over een tijdje weet: die kant ga ik op. Vergelijk het maar met een zaadje dat eerst ondergronds moet groeien en aansterken voordat het zichtbaar wordt voor de buitenwereld. Dat is een natuurlijk proces en ik geloof dat het zo ook werkt met wensen en de keuzes die daarbij horen. De groei daarvan valt niet af te dwingen. Je kan het wel de vrijheid geven om te groeien en de twijfel die daarbij hoort accepteren als onderdeel van het proces.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.