De oorspronkelijke, inspirerende betekenis van kerst: ontspan en vier het licht

Als kind genoot ik van kerst. Het was vakantie, het huis was versierd, er was lekker eten en er was tijd voor elkaar. Naarmate ik ouder werd verdween mijn enthousiasme voor het kerstfeest. Ik ging me steeds meer afvragen wat ik eigenlijk vierde, aangezien ik niet christelijk ben. Zonder religieuze context kwam het oppervlakkig en commercieel op me over. “Waarom zou ik überhaupt meedoen met dit toneelstuk?”, heb ik me dan ook afgevraagd. Sinds ik inzicht heb in de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis is dat veranderd. Dit jaar kijk ik er zelfs weer naar uit kerst te vieren, omdat ik er een mooie, inspirerende boodschap in heb ontdekt: ontspan, en vier het licht!

De oorspronkelijke, spirituele betekenis van kerst: ontspan en vier het licht

Midwinter: de donkere dagen zijn voorbij!

We kennen Kerstmis vooral als een christelijk feest ter ere van de geboorte van Jezus Christus. Maar wist je dat het feest oorspronkelijk van de Germanen afkomstig is? Zij vierden lang geleden rond midwinter (21 december) midwinterfeesten , ook wel ‘Joel’ genaamd. Het was een belangrijk feest, want met de winterzonnewende waren de donkere dagen voorbij en kwam het zonlicht terug. Dat was vroeger, toen donker ook echt donker was, natuurlijk van grote betekenis. Hoe fijn zal het toen geweest zijn te vieren dat de dagen weer gingen lengen en de zon weer aan kracht won?

Cyclus van hard werken en ontspannen

Joel betekende ook dat de boeren eindelijk hun werk konden neerleggen. Het werk op het land was gedaan, nu was het tijd voor ontspanning, plezier en feest (‘joelen’)! De Germanen begrepen goed dat er voor alles een tijd is: voor hard werken en ontspanning, voor leven en dood en voor planten en oogsten. Zij erkenden de cyclus van licht en duisternis in de natuur én in zichzelf.

Feest van het licht en het licht van de wereld

De christelijke kerk vond dit heidense feest maar niks, maar zag ook in dat het knap lastig zou zijn te breken met zo’n oeroude traditie. Het kwam tot een praktisch besluit: voortaan zou rond midwinter de geboorte van Jezus Christus gevierd worden. Joel was het feest van het licht en Jezus was voor de christenen het licht van de wereld, dus het verband was makkelijk te leggen. Bovendien waren de dagen rond midwinter al vrije feestdagen. En zo werden veel Germaanse tradities en rituelen ingepast in het christelijke feest.

Een uitnodiging om te ontspannen

Wat een bijzonder ontstaan van het feest zoals we het kennen. Een feest dat, als je de ontstaansgeschiedenis kent, voor zowel christenen als niet-christenen waarde heeft. Want in een tijd waarin we alsmaar dóór kunnen en burn-out beroepsziekte nummer één is, is rust geen luxe maar een noodzakelijk onderdeel van de cyclus. Wat fijn dat het lichtfeest ons daaraan herinnert en uitnodigt te ontspannen tijdens de donkerste dagen van het jaar.

Licht erkennen naast de duisternis tijdens kerst

Maar dat is niet de enige wijsheid die ik uit het lichtfeest haal. Het verhaal maakt me er bewust van dat het belangrijk is het licht te vieren, in álle opzichten. Het kan zo makkelijk zijn te zien wat er mis is in de wereld, met anderen en met jezelf. En het is ook goed om die schaduwkanten te erkennen en er niet van weg te kijken. Maar er is nooit alleen duisternis. Er is altijd ook licht. Het licht erkennen is soms een grotere uitdaging dan het erkennen van de schaduw (misschien júíst tijdens de kerstdagen, wanneer familiepatronen pijnlijk boven tafel kunnen komen). Als je dit herkent, neem je dan eens voor om de komende feestdagen ook oog te hebben voor het licht in jezelf en anderen. Mag er licht zijn, naast de duisternis? Kan je zowel de schaduw als het licht zien?

Met deze intentie ga ik zelf de komende kerst tegemoet. Natuurlijk met het voornemen om naar voorbeeld van de Germanen te ontspannen en feest te vieren. Happy Joel!

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs, Jojanneke
Intuïtief Life coach | Hart & Ziel Coaching | Den Haag

Nieuwe blogs ontvangen in je inbox | Archief met alle blogs

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.