Jezelf toestaan jezelf te zijn

​De Noorse prinses  Märtha Louise is sinds haar kindertijd helderziend. Gedurende een lange periode hield zij dit verborgen voor de buitenwereld. Ze voelde dat haar ervaringen met de spirituele wereld er niet mochten zijn. Ze was bang afgewezen te worden en bleef  – in haar eigen woorden – ‘in de kast’. Een gevoel dat denk ik herkenbaar is voor veel mensen, of het nou gaat om bepaalde interesses, ideeën, dromen of wat dan ook. Misschien heb jij ook het gevoel dat een bepaald deel van jou beter verborgen kan blijven, omdat je er van overtuigd bent dat je anders afgewezen zult worden door anderen. Maar levert jezelf deels verbergen nou werkelijk winst op, of is er vooral sprake van verlies?

Jezelf toestaan jezelf te zijn

De angst is erger dan de werkelijke ervaring

​Prinses Märtha Louise is ondertussen uit de kast, zo vertelde ze tijdens een workshop die ik laatst bijwoonde. En wat bleek? De angst was erger dan de werkelijke ervaring. Ze is de titel kroonprinses kwijt. Niet iedereen begrijpt haar, niet iedereen verwelkomt haar. En dat is oké. Want door zichzelf toe te staan volledig te zijn is het oordeel van anderen veel minder belangrijk geworden. Het is een opluchting als volledig mens te leven en met het uit de kast komen als spiritueel persoon is er een wereld voor haar opengegaan. Een wereld waarin ze gewoon is wie ze is.

Kanten van jezelf verbergen kost energie

​Prinses Märtha Louise heeft ruimte in genomen door zichzelf te accepteren. Iets wat jij en ik ook kunnen doen. We kunnen worstelen met onze kant(en) waarvan we denken dat de buitenwereld ze zal afwijzen en we kunnen deze kanten zorgvuldig verbergen. Maar dat kost vaak energie en gaat meestal wringen. Bovendien zeg je door dit te doen tegen jezelf dat je er niet helemaal mag zijn. En dat is een boodschap waar je niks aan hebt en geen geluk oplevert.

Ruimte om volledig te zijn

​Dus laten we ons inspireren door de stoere prinses. Ook wij kunnen de angst voor afwijzing overwinnen en ontdekken dat de ruimte voelen om volledig onszelf te zijn een grotere winst is dan de afwijzing die er wellicht wel (of niet) mee gepaard gaat. Hoe zou dat zijn en wat zou het kunnen veranderen in je leven?

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Jezelf toestaan jezelf te zijn

  1. Patricia says:

    Mooi geschreven Jojanneke, het is inderdaad heel herkenbaar. Mooi dat de prinses uiteindelijk gekozen heeft zichzelf te zijn en te accepteren om wie ze is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.