Jezelf isoleren uit verlangen naar verbinding

“Waar verlang je naar?”, vraag ik. Mijn coachee verzucht dat hij liefst als kluizenaar zou leven. Dan zou hij niet meer zoveel moeten en eindelijk rust hebben. Inderdaad: als je jezelf isoleert valt er een hoop weg. Er zijn dan geen sociale verplichtingen meer en er is niemand die je kan kwetsen of afwijzen. Het kan, als je je niet geliefd voelt, dé oplossing lijken. En ook als je ervoor kiest niet als kluizenaar te leven kan je de keuze maken jezelf te isoleren. Je vermijdt bijvoorbeeld feestjes en andere sociale situaties. Of je laat mensen niet dichtbij komen en laat niemand weten hoe je je echt voelt. En misschien vertel je jezelf wel dat je niemand nodig hebt. Dat jij gewoon iemand bent die graag veel alleen is. Herkenbaar? Dan hoop ik je met dit blog aan te moedigen om jezelf geen verbinding te ontzeggen. Want ook al lijkt het een verleidelijke uitweg, op de langere termijn brengt het geen geluk en voldoening.

Jezelf isoleren uit verlangen naar verbinding

De ander wegduwen uit angst voor afwijzing

Het uit verbinding gaan is iets wat ik zelf ook weleens doe, ook al heb ik veel geleerd over dit onderwerp en ook al heb ik veel stappen gezet in mijn persoonlijke ontwikkeling. Soms gebeurt het toch dat ik in een oude default modus stap en mezelf bescherm met een ‘dan niet’ muurtje of ‘ik heb niemand nodig’ schild. Tja, coaches zijn ook maar gewoon mensen 😉 De trigger kan ogenschijnlijk futiel lijken. Een vriendin die een afspraak is vergeten, bijvoorbeeld. Het komt voor dat zo’n gebeurtenis ineens een oude wond raakt. Die wond vertelt me dat de ander mij niet belangrijk vindt en dat ik het niet waard ben. Dat kan pijn doen. Om die pijn niet te voelen lijkt het soms het makkelijkst om de ander dan maar weg te duwen. Het alternatief – in verbinding blijven – is dan te kwetsbaar. Het uit verbinding gaan is dus een beschermingsmechanisme. Ik wijs jou af, voordat jij mij afwijst. En/of: ik wijs mezelf af, voordat jij mij afwijst.

Onderscheid maken tussen de vlucht en het ware verlangen

Op de korte termijn lijkt het jezelf isoleren en de ander niet (echt) toelaten te werken. Maar hoe zit dat op de lange termijn? Het is belangrijk oog te hebben en onderscheid te maken tussen je vlucht en je ware verlangen. Vluchten is een beweging uit pijn en uit niet willen voelen. Als je vlucht, wil je ergens vandaan. Maar waar wil je naartoe? Dat is waar je ware verlangen om de hoek komt kijken. Je verlangen gaat dus niet over een vluchtpoging, maar over dat wat je graag met open armen wil ontvangen. Liefde, verbinding, warmte en erkenning, om maar eens wat te noemen. Wat verlang je werkelijk?

Andere keuzes maken

Als je je bewust bent van oude wonden, je default vluchtroute en je ware verlangen ben je in staat andere keuzes te maken. Dat kan je doen door in situaties waarin je normaliter uit verbinding zou gaan jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat is ook alweer mijn ware verlangen?
  • Helpt mezelf isoleren/vluchten daarbij?
  • Wat kan ik in deze situatie doen om aan mijn verlangen tegenmoet te komen?

Verbindend communiceren

Ik geef je graag wat concrete voorbeelden als het gaat om wat je kan doen om aan je verlangen tegenmoet te komen. Je kan bijvoorbeeld kiezen iemand of een paar mensen in vertrouwen te nemen. Vertel hen maar over jouw vluchtroute, je verlangen en je voornemen andere keuzes te maken. Ook kan je het aangeven als een wond geraakt wordt. Bijvoorbeeld: “als dit gebeurt merk ik dat ik denk dat je me niet aardig vindt”. Deze manier van communiceren wordt ook wel verbindend communiceren genoemd. Dat kan onwennig zijn en heel kwetsbaar voelen. Sta jezelf toe klein te beginnen en vanuit vertrouwen verder te groeien in je proces. Waarschijnlijk zal je ervaren dat het steeds minder spannend voelt en dat het eigenlijk heel fijn is anderen toe te laten als je je kwetsbaar voelt. Maar bovenal hoop ik dat het je op weg brengt van mooie hartsverbindingen.

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs, Jojanneke
Intuïtief Life coach | Hart & Ziel Coaching | Den Haag

Dagelijkse inspiratie op Instagram | Nieuwe blogs ontvangen per mail

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Jezelf isoleren uit verlangen naar verbinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.