Hoe voorkom je dat je leven een drama-soap is?

​Het leven zit vol uitdagingen, gedoe en ontwikkelingen. Bij iedereen. Toch lijken sommige mensen in een soort drama-soap te leven en anderen niet. Maakt de een dan meer drama mee dan ander? Hoe ontstaat het ‘soapleven’ en hoe blijf je er vandaan?

Hoe voorkom je dat je leven een drama-soap is?

Omgaan met uitdagingen

Zoals met alles is het vooral de vraag: hoe ga je om met de uitdagingen die op je pad komen? Situaties gebeuren, drama creëer je. De manier waarop je aankijkt tegen wat er gebeurt is allesbepalend. Heb je gedachten als:

 • Dit overkomt mij weer (of: dat overkomt hem/ haar weer)
 • Het loopt ook nooit zoals ik wil (of: hij/ zij heeft ook altijd pech)
 • Wat is mijn leven toch zwaar (of: wat heeft hij/zij een zwaar leven)

De slachtofferrol en drama​

Herkenbaar? Dan is het oppassen dat je jezelf  (of een ander!) niet in een slachtofferrol plaatst. Heb je daarin een keuze? Jazeker, door anders te denken kan je voorkomen dat je door het leven gaat met het idee dat jou of anderen van alles overkomt en kan je het gevoel van hulpeloosheid uit de weg gaan. ​Met het ‘slachtofferdenken’ creëer je drama. Dat geldt zeker niet alleen voor de dingen die in jouw leven gebeuren. Het kan ook zijn dat je iemand anders als slachtoffer ziet als hem of haar iets overkomt. In al deze gevallen is er sprake van drama. De slachtofferrol en het bijbehorende drama bieden op het eerste gezicht voordelen:

 • Je krijgt aandacht (of het voelt als een manier om aandacht te geven)
 • Je hoeft niks te veranderen en het rechtvaardigt emoties als boosheid (want een slachtoffer kan niks veranderen of er iets aan doen)
 • Je voelt verbinding vanuit de emoties die komen kijken bij drama

Drama biedt valse voordelen

Het zijn denk ik die voordelen die maken dat drama op een bepaalde manier fijn kan voelen. Het kan zelfs verslavend werken. Maar helaas, het zijn valse voordelen. Want aandacht voor drama en emoties is iets anders dan oprechte, persoonlijke aandacht. En zonder verantwoordelijkheid en de daaraan verbonden acties zal niks veranderen. Bovendien is een verbinding vanuit het hart zoveel authentiek en oprechter dan een verbinding vanuit emotie. En zo zijn er meer redenen waarom drama helemaal niet prettig is:

 • Drama veroorzaakt een negatieve spiraal als het gaat om je gedachten, emoties, houding en gedrag
 • De negativiteit die je daardoor uitstraalt zal meer negativiteit aantrekken
 • Mensen kunnen zich op een gegeven moment van je afkeren

De functie van jouw drama

Misschien lees je dit blog beseffende dat ook jij weleens drama veroorzaakt. Ik denk dat we allemaal zo onze drama-momenten hebben en dit heel menselijk is. Het kan ook zijn dat je boos bent door wat je leest of in de war bent. Dat is oké, het is een eerste stap naar een bewuster leven en hopelijk ook een stap naar een hogere kwaliteit van leven.

Als je voelt dat het tijd is om drama geen plek meer te geven in jouw leven zijn er meerdere dingen die je kan doen. Om mee te beginnen is het belangrijk inzicht te krijgen in wat de functie is van drama in jouw leven. Wat maakt dat je tot nu toe hebt gedacht dat je drama nodig hebt? Dacht je misschien dat het de enige manier was om aandacht te krijgen of vervulde het een andere behoefte? Sta eens stil bij je werkelijke behoeften. Wat zou een zuivere manier zijn om aan jezelf tegemoet te komen?

Wil je verder aan de slag met het bannen van drama? Je bent van harte welkom in mijn coachpraktijk.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs, Jojanneke
Intuïtief Life coach | Hart & Ziel Coaching | Den Haag

Nieuwe blogs ontvangen in je inbox | Archief met alle blogs

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Hoe voorkom je dat je leven een drama-soap is?

 1. Patricia says:

  Mooi geschreven en heel herkenbaar. Vooral het meegaan in andermans drama en hier mijn drama van maken is een punt van aandacht.
  Of nieuwe mooie situaties die ontstaan in m’n hoofd al omdraaien tot drama situaties gebaseerd op angst uit het verleden.
  Buiten jezelf kijken naar een situatie is wat mij erg helpt om drama te herkennen en het daarna los te laten.
  Wel dankzij jouw hulp, want nog vaak denk ik terug aan onze sessies.

 2. Jojanneke says:

  Dank je wel Patricia voor je eerlijke reactie. Voor mij was het heel dankbaar om jou de stappen te zien zetten die je benoemt. En wat mooi dat je er nog steeds zo bewust mee bezig bent!
  Liefs, Jojanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.