Hoe om te gaan met ongewenst kinderloos zijn

Hoe ga je om met ongewenst kinderloos zijn? In de documentaire ‘De ok-vrouw’ wordt Halina Reijn gevolgd in haar worsteling met het ongewenst kinderloos zijn. Het zette me aan het denken over de waarschijnlijk vele ok-vrouwen en ok-mannen die ook te maken hebben met een onvervulde kinderwens, druk vanuit de maatschappij en misschien wel de gedachte dat ze gefaald hebben. Is het mogelijk anders om te gaan met het gegeven dat je leven niet is gelopen zoals je had gehoopt? Ik denk het wel en ik hoop degenen voor wie het relevant is met dit blog daarbij (een beetje) op weg te helpen.

Hoe om te gaan met ongewenst kinderloos zijn

Je anders voelen over jezelf en je leven

​Het op de wereld zetten van kinderen kan je zien als iets wat in onze natuur zit. En toch zijn er mensen die gewenst kinderloos zijn of misschien wel ongewenst kinderen hebben (over taboes gesproken!) dus alhoewel natuurlijk, is het hebben van een kinderwens niet vanzelfsprekend. Op een onbewust niveau kunnen er heel uiteenlopende redenen zijn waarom je een kinderwens hebt.  Door inzicht te krijgen in jouw onbewuste drijfveer krijg je ook zicht op mogelijk veranderingen die je kunt realiseren om je anders te voelen over jezelf en je leven. Dat neemt misschien het verdriet niet weg maar maakt wel dat er uit het onvervulde verlangen mogelijk iets moois ontstaat.

Onderliggende verlangens

In ‘De ok-vrouw’ wordt Halina gevraagd wat een kind voor haar zou betekenen. Ze geeft aan dat een kindje haar zou dwingen rustiger aan te doen. Misschien is behoefte aan rust wel een onderliggend verlangen in haar geval. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om bij jouw diepere verlangens te komen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe denk ik dat mijn leven anders is met een kind?
  • Hoe gedraag ik me anders?
  • Hoe zou ik me voelen?
  • Zou ik dingen als werk, familie, sociale verplichtingen, etc. anders ervaren?
  • Kijken andere mensen naar me, zo ja: hoe?
  • Zou ik andere keuzes maken: dingen niet meer of juist wel doen?

Mogelijke veranderingen

​Het is mogelijk dat je voelt dat je leven meer zin zou hebben. Wellicht zijn er dan veranderingen mogelijk waardoor je meer zingeving ervaart. Of misschien voel je de behoefte om geaccepteerd te worden door de buitenwereld. Voel je dan eigenlijk wel dat je er mag zijn van jezelf? Het kan ook zijn dat je wilt ontsnappen aan een ratrace of nu vooral bezig bent met dingen die er niet genoeg toe doen voor je.

Niet meer allesbepalend voor je geluk

Is de pijn weg als je op deze manier kijkt naar wat mist? Ik kan me voorstellen dat de kinderwens en het verdriet niet zomaar weg zijn. Door te kijken naar onvervulde verlangens en daar op een andere manier invulling aan te geven kan je wel een nieuwe impuls ervaren in je leven. Misschien wordt het wel of niet hebben van kinderen daardoor niet meer allesbepalend voor je geluk. En wie weet verzacht dat de pijn. Ik wens het je in ieder geval van harte toe.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.