Het beste uit jezelf halen als je werkloos bent

Als je werkloos bent moet je snel mogelijk weer een baan vinden. Toch? Dat ben je de maatschappij verplicht en de mensen om je heen die continu vragen hoe het gaat met solliciteren. Het laatste wat je wilt is de indruk wekken dat je profiteert van een uitkering. Überhaupt staat het idee van niet productief zijn je niet aan. Dus schrijf je brief na brief na brief en ervaar je druk. Je moet zo snel mogelijk een baan vinden. Je voelt misschien ook wel dat je er wat krampachtig in staat en heel relaxed is dat niet.. Is er niet een andere manier om het beste te maken van de situatie die op je pad is gekomen? Is je doel nu inderdaad zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan of kan het zijn dat je dan voorbij gaat aan een kans? Een kans op de rust die je misschien al zo lang nodig hebt, een kans om een nieuwe richting in te slaan, een kans op zelfreflectie wellicht. Is het mogelijk te voldoen aan de plicht die je hebt als werkloze en tegelijkertijd de vruchten te plukken van de situatie? Ik denk van wel. In dit blog deel ik hoe ik tijdens mijn werkloze periode dankbaar gebruik heb gemaakt van de ontstane ruimte en wat dat me opgeleverd heeft.

Het beste uit jezelf halen als je werkloos bent

Tijd om waar te maken wat je zo graag wilt

​Toen mijn contract een paar jaar terug afliep bij mijn toenmalige werkgever voelde ik  opluchting. Er was veel negativiteit om me heen en het werk  voedde me op geen enkele wijze. En dat terwijl ik ook zo duidelijk voelde dat ik heel veel wilde en kon bereiken. Maar niet vanuit dit dienstverband waarin ik leegliep. Ik had het nodig om op te laden en tot mezelf te komen om mijn droom, een eigen coachpraktijk, waar te maken. Het niet verlengen van mijn contract voelde als groen licht. Alsof het universum zei: het is tijd om waar te maken wat je zo graag wilt!

Tijd nodig om negativiteit af te laten glijden

​Ondanks het gevoel van opluchting heb ik een tijd nodig gehad om me weer de vertrouwde positief ingestelde Jojanneke te voelen. Het laten afglijden van de negativiteit die ik om me heen had gevoeld ging nou eenmaal niet van de een op de andere dag. Ik ervoer nog regelmatig boosheid en verdriet en ik moet er niet aan denken dat ik meteen in een andere baan was gestapt met deze ervaring nog zo vers in mijn systeem. Ik kan me niet voorstellen dat het me goed was afgegaan en dat ik me happy had gevoeld.

Duurzaam bijdragen aan de samenleving

​Natuurlijk voldeed ik aan de sollicitatieplicht, maar ik stond er vrij relaxed in. Ik had niet het idee dat ik op een duurzame manier zou bijdragen aan de samenleving door de eerste de beste baan aan te nemen. Duurzaam bijdragen betekende in mijn ogen: de ruimte nemen die me gegeven was om te zorgen dat er straks een coachpraktijk stond. Dat betekent inderdaad dat ik een tijdje een uitkering heb ontvangen. Voor mij voelde dat niet als profiteren maar als geven en nemen. Ik had gegeven door hard te werken, kreeg daar nu een uitkering voor en zou later als coach hopelijk voor veel mensen van waarde zijn. Een natuurlijke balans in mijn beleving.

Ontspanning toestaan en ruimte geven

​Niet alleen had ik ruimte gekregen doordat mijn contract niet was verlengd; ik gaf mezelf ook ruimte. Ik had mezelf helemaal gek kunnen maken met het idee dat het slecht was dat ik in de ww zat, dat mensen weet ik wel niet wat van me zouden denken, dat ik een profiteur was of gewoon lui. Maar dat deed ik niet. Naast dat ik in die periode productief bezig was met solliciteren en het opzetten van mijn praktijk stond ik mezelf ontspanning toe. Die ontspanning vond vooral plaats in mijn hoofd, doordat ik mezelf niet afkraakte maar aanmoedigde.

Mee met de flow

Terugkijkend voel ik nog steeds dankbaarheid voor de ruimte die was ontstaan. Want hier ben ik dan, ervarend dat mijn werk ertoe doet en dat ik ertoe doe. Ik heb mee bewogen met de flow. Ik had ook kunnen tegenspartelen, maar ik denk dat het me weinig meer opgeleverd behalve een herhaling van oude patronen die niks meer opleverden.

Meer bieden vanuit bezieling en innerlijke kracht

​Iedereen kan het werkloos zijn anders ervaren. Misschien voel je dat je vooral veel zin hebt om snel weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar het kan ook zijn dat je ervaart dat je iets essentieels nodig hebt en dat je daar nu misschien wel de ruimte voor hebt. Voel je dat het tijd is om dingen te verwerken, op adem te komen, te onderzoeken waar je écht gelukkig van wordt of te breken met oude patronen? Dan gun ik je van harte dat je jezelf ruimte toestaat om daar aan tegemoet te komen. Want vanuit bezieling en innerlijke kracht heb je de wereld altijd meer te bieden.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

2 thoughts on “Het beste uit jezelf halen als je werkloos bent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.