De memory jar: nooit meer mooie en fijne momenten vergeten

​Als kind had ik een dagboek waarin ik hartverscheurende teksten pende over een onbeantwoorde liefde en vrolijke verhaaltjes schreef over onze huisdieren. Toen ik ouder werd had ik niet meer de motivatie en het geduld om een dagboek bij te houden. Tot ik vorig jaar een inspirerend idee voorbij zag komen dat me enthousiast maakte: een memory jar. Ik vind het leuk je te vertellen over mijn memory jar experiment en wat het mij gebracht heeft.

De memory jar: nooit meer mooie en fijne momenten vergeten

Fijne herinneringen bewaren

Een memory jar is kort gezegd een pot waarin je kleine briefjes stopt. In mijn memory jar zitten briefjes met momenten waar ik om wat voor reden dan ook blij van werd: bijvoorbeeld een mooi gesprek of een leuk festival. De briefjes bevatten geen uitgebreide verslagen maar een korte impressie van de herinnering die ik wil bewaren. Want dat was mijn intentie achter mijn memory jar: ik wilde fijne, mooie, leuke en gave herinneringen bewaren. Het is makkelijk om grote dingen zoals een mooie reis te onthouden. Maar de wat kleinere dingen, zoals zomaar een gezellige dag, zijn snel vergeten.

Inzicht in waar je gelukkig van wordt

​Ik heb een jaar lang mijn herinneringen bijgehouden. Wat het me natuurlijk heeft opgeleverd is mijn eigen, hippe versie van een dagboek. Het is erg leuk om na een jaar de memory jar te openen, terug te lezen en te glimlachen bij al die herinneringen.  Maar wat het me vooral heeft gebracht is het inzicht dat ik meest gelukkig word van de kleine dingen: een onverwachte, bijzondere ontmoeting bijvoorbeeld, of een ultiem relaxte dag op het strand. Vaak draait het om het samenzijn en delen met mensen die me lief zijn. Dat klinkt als een open deur, maar toch heeft het me verrast hoezeer de nadruk daar op ligt.

Wat is belangrijk?

Een memory jar kan dus een leuke manier zijn om erachter te komen wat belangrijk voor je is in het leven en waar je energie van krijgt. Geen zin in gedoe met briefjes?  Tegenwoordig zijn er ook apps waarmee je herinneringen kunt bijhouden; Gratitude 365 bijvoorbeeld. Wel aan de slag met een memory jar? Op Pinterest vind je veel creatieve en inspirerende voorbeelden.

Geniet van je mooie herinneringen!

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.