Communiceren vanuit je hart

Ooit liep ik boos weg bij iemand die me dierbaar is. Met zo veel mogelijk kabaal deed ik mijn schoenen aan, in de hoop onderweg naar de deur te worden tegengehouden. 

Communiceren vanuit je hart

Je niet laten kennen

Wat ging hier mis? Ik wilde niet echt weg. Ik wilde juist verbinding. In plaats van eerlijk te zijn over hoe ik me voelde, koos ik ervoor om me ‘niet te laten kennen’ en zo onverschillig mogelijk te vertrekken. Herken je je hierin? Als je het soms lastig vindt om eerlijk te zijn over wat er in je omgaat, kan dat verschillende redenen hebben. Misschien bevind je je in een situatie die lijkt op een pijnlijke gebeurtenis uit het verleden. Misschien heb je van huis uit geleerd om mensen niet dichtbij te laten komen en je gevoelens weg te stoppen.

Negatieve spiraal

Dit gedrag kan schadelijk zijn in de verstandhouding met anderen. Het niet tonen van je ware emotie, het nemen van afstand kan een automatisme worden. De persoon tegenover je heeft misschien ook zijn of haar pijnpunten en automatismen. Samen beland je dan al snel in een negatieve spiraal die de verstandhouding alleen maar verslechtert. 

Reageren op het hier en nu

Het kan anders. De volgende keer dat je merkt dat je in negatief, automatisch gedrag vervalt, sta dan eens stil bij wat er gebeurt. Reageer je op iets wat in het ‘hier en nu’ plaatsvindt? Of gaat het eigenlijk over iets uit het verleden?  

Communiceren over je werkelijke behoefte

Sta ook stil bij wat je werkelijke behoefte is. Wil je echt afstand? Of verhult dit gedrag iets anders, bijvoorbeeld een behoefte aan acceptatie, begrip, of een knuffel? Zodra je je hier bewust van bent, heb je een keuze. Je kan kiezen voor het automatische gedrag en je kan kiezen voor communiceren vanuit je hart. Dat wil zeggen: open en eerlijk vertellen wat er in je omgaat. Een voorbeeld:

De laatste tijd doen we weinig leuks samen. Ik vind dat jammer en ik voel me er onzeker bij. Ik ben bang dat je niet meer met me wilt omgaan.  

Moed om kwetsbaar te communiceren

Lijkt het je spannend om op deze wijze te communiceren? Er is misschien moed voor nodig om je kwetsbaar op te stellen. Maar oefening baart kunst en de kans is groot dat je je veel beter voelt als je van je hart geen moordkuil maakt. Je zou kunnen beginnen met een pilot. Kijk gewoon eens wat er gebeurt met jou, met de ander en met de verstandhouding als je communiceert vanuit je hart.

Verder lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant:

Liefs,
Jojanneke

Facebooktwitterpinterestlinkedin

One thought on “Communiceren vanuit je hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.