Omgaan met mensen waar je ‘allergisch’ voor bent

​We kennen allemaal wel mensen met bepaalde karakterkenmerken waar we ‘allergisch’ voor zijn. Je kan bijvoorbeeld niet goed tegen mensen die klagen, of tegen mensen die juist altijd positief zijn. Van fysieke allergieën, zoals allergieën voor wespensteken of noten, weten we dat deze niet zomaar ontstaan. Je lichaam moet eerst in aanraking komen met het betreffende stofje voordat het antistoffen kan aanmaken. Wat je lichaam niet kent, daar kan het niet allergisch voor zijn. Hoe zou dat werken als we kijken naar het allergisch zijn voor iemands houding of gedrag?

Omgaan met mensen waar je allergisch voor bent

Iets in jou wordt geraakt

​Eigenlijk werkt het hetzelfde met allergieën voor bepaalde mensen of kenmerken. Op het moment dat je merkt dat je heftig reageert op iets wat iemand zegt, doet of uitstraalt (je voelt je bijvoorbeeld heel geïrriteerd) dan wordt iets in jou geraakt. Er wordt iets herkend wat het stempel ‘verkeerd’ heeft en daar reageer je op.

Iets in jou mag er niet zijn

​En dat is eigenlijk de kern van allergieën voor mensen. Het wijst je op iets wat er in jou niet mag zijn. Je hebt bijvoorbeeld als klein kind geleerd dat je het beste je mond kan houden, om geen aandacht te trekken. Het zou dan zomaar kunnen dat je je ergert aan mensen die in staat zijn alle aandacht naar zich toe te trekken. Of je vindt het heel belangrijk om klaar te staan voor andere mensen. Dan is het niet gek als je je irriteert aan mensen die er goed in zijn zichzelf op nummer één te zetten.

Een uitnodiging en een kwaliteit in je allergie

In onze allergieën zitten uitnodigingen verscholen. Uitnodigingen om te onderzoeken wat een ander doet wat jou zo raakt. Te onderzoeken wat er in jou niet mag zijn en waarom niet. En een uitnodiging om een kwaliteit te zien in de allergie. Kan je er iets goeds in ontdekken? Iets waar je stiekem wat van kan leren? Misschien mag je jezelf bijvoorbeeld toestaan meer aanwezig te zijn en ruimte in te nemen als je strategie vooralsnog is geweest geen aandacht te trekken. Of mag je jezelf wat meer prioriteit geven als je vooral zorgt voor anderen.

Wat zegt jouw allergie over jou? Wat mag je misschien meer doen wat je jezelf nu niet toestaat?

Verder lezen? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs, Jojanneke
Intuïtief Life coach | Hart & Ziel Coaching | Den Haag

Nieuwe blogs ontvangen in je inbox | Archief met alle blogs

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

8 thoughts on “Omgaan met mensen waar je ‘allergisch’ voor bent

 1. Carlo Ensing says:

  Dag Jojanneke,
  heel herkenbaar, jouw blog.Ik ben ook zo’n persoon die nogal eens moeite heeft met alle positivisme om me heen. En vooral ook dat je voortdurend wat ‘achter’ je gedrag moet zoeken en jezelf zou moeten ‘openstellen’, dus aan ‘zelfonderzoek’ zou moeten doen. Je begrijpt al dat ik je een beetje wil prikkelen. Ik ben benieuwd hoe je denkt over mijn ‘allergie’ voor coaches zoals jij (die ik natuurlijk niet echt heb maar ik daag je een beetje uit).
  hartelijke groetjes Carlo

  • Jojanneke says:

   Dag Carlo, dank je voor je prikkelende reactie 😉 Er zijn natuurlijk veel coaches en coachmethodes. Ik herken me niet helemaal in het beeld dat je schetst maar het klopt dat een open houding een voorwaarde is voor een coachtraject in mijn praktijk. Verder is het voor mij de vraag of jouw ‘allergie’ een probleem is. Misschien heb je gewoon niks met coaching, of heb je niks met een bepaald type coach. Daar is in mijn ogen niks mis mee. Of ervaar jij dat anders?

 2. sannewurzer says:

  Mooi artikel Jojanneke! Zoals altijd eigenlijk 🙂 En heel herkenbaar haha 😉 Een mooi boek over dit onderwerp is ‘Het projectiemechanisme’ van Karen Hamaker Zondag. In haar boek legt ze uit hoe het kan dat we sommige aspecten vervelend en andere juist erg leuk vinden in anderen. En hoe we van allergie naar integratie van de kwaliteit die in de allergie verborgen zit kunnen gaan. Echt zo’n handig eye-opener boek.

  • Jojanneke says:

   Dank je wel Sanne, ook voor de tip! Het klinkt als een waardevol en leerzaam boek. Zo mooi hoe we ook via onze ergernissen meer uit onszelf kunnen halen en onszelf meer kunnen ‘omarmen’.

 3. Gijsbert Dekker says:

  Helder omschreven. Precies hoe het werkt. De hele wereld is niets meer dan een spiegel, ook die moeilijke stukken die dan idd blinde vlekken kunnen zijn omdat daar de grootste veroordelingen op zitten. Doet me erg aan mijn eigen artikelen denken. Zelfs zelfde schrijfwijze 😉

  • Jojanneke says:

   Leuk om een reactie van je te krijgen Gijsbert en wat grappig dat mijn blog zelfs qua schrijfstijl aan jouw artikelen doet denken. We zijn ondertussen gelinked, dus ik kom binnenkort vast wel wat tegen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *