In je kracht staan als vrouw

​Op Internationale Vrouwendag, vieren we onze verworven rechten en vragen we aandacht voor dat wat beter kan als het gaat om de positionering van de vrouw. Een mooie dag om stil te staan bij jouw vrouw-zijn. Voel jij je volledig vrouw? Voel jij je op je gemak bij alle vrouwelijke aspecten van jouw zijn? Of laat je je nog leiden door de mannelijke voorbeelden die de wereld lange tijd gedomineerd hebben? Zo ja, dan sta je als vrouw niet in je kracht, maar ernaast. Je volgt dan als het ware andermans pad. Door jouw vrouw-zijn te omarmen en integreren kom je in je kracht en kan je heelheid ervaren.

In je kracht staan als vrouw

In jouw kracht, of in andermans kracht?

​De uitspraak ‘in je kracht’ zegt het eigenlijk al. In jouw kracht, niet in andermans kracht.  Dat is best lastig als je opgroeit in een wereld waarin het vrouwelijke ondergeschikt is aan het mannelijke. Generaties vrouwen hebben onderdrukking ervaren, zij waren ‘ontkracht’. Ook mannen gingen hieronder gebukt, want het vrouwelijke aspect in hen werd ook onderdrukt. Hoeveel mannen zijn bijvoorbeeld wel niet opgegroeid met het idee dat ze niet gevoelig mochten zijn? Het vrouwelijke werd onderdrukt en het mannelijke ontaarde. De balans was zoek. En toen kwam het feminisme op. Vrouwen streden massaal voor gelijke rechten, met succes!

Het vrouwelijke integreren

​En toch zijn we er nog niet. We zijn nog aan het leren het vrouwelijke te integreren. Veel vrouwen hebben alleen voorbeelden van mannelijk (persoonlijk) leiderschap gezien en adopteren dit. Dit leidt vaak tot vrouwen aan de top die weinig vrouw-zijn inbrengen en geen wezenlijk verschil maken in de wijze van bedrijfsvoering en besluitvorming. Of, zoals ik heel vaak zie in mijn praktijk: vrouwen die zichzelf niks anders toestaan dan doelgerichtheid en daadkracht. Actie, en snel een beetje! Het idee dat iets soms moet rijpen, dat je soms dient te wachten en naar binnen moet keren om verder te komen schrikt dan af. Want je hoort actiegericht te zijn.

Een gezonde balans tussen het mannelijke en vrouwelijke

​Zeker, actiegerichtheid en al die andere typisch mannelijke aspecten zijn nodig. Zelf heb ik dat duidelijk ervaren in de oprichting van mijn praktijk. Nog nooit heb ik me zo gedreven en gefocust gevoeld. Het was de juiste energie op het juiste moment en het is fijn dit in mezelf te kunnen aanboren. Er is dan ook helemaal geen sprake van goed of fout, als er maar sprake is van een gezonde balans. En bij heel veel vrouwen (en ook mannen) is er een disbalans. Er mag alleen actie zijn, geen berusting. Er mag alleen daadkracht zijn en geen draagkracht. De richting is altijd buitenwaarts, binnenwaarts hoort niet.

Een ontkenning van je vrouwelijke kracht

​Ook kan het zijn dat je leeft met de overtuiging dat je zwak bent en niet de kracht bezit werkelijk iets voor elkaar te krijgen. Vaak gebeurt het dan dat ‘valse macht’ de enige manier lijkt om nog enige invloed uit te oefenen. Bij valse macht kan je denken aan het manipuleren van mensen, door emotionele chantage bijvoorbeeld of het spelen van de slachtofferrol. Zowel dit patroon als het strijdige patroon is geen uiting van vrouwelijke kracht, maar een ontkenning hiervan. Het is overigens mogelijk dat beide patronen in je aanwezig zijn. De aan- of afwezigheid van een vader en moeder en hoe zij zich verhouden of verhielden tot het mannelijke en vrouwelijke speelt hierin een grote rol. Denk bijvoorbeeld eens aan de invloed op de ontwikkeling van het vrouw-zijn als er sprake was van een autoritaire vader, of juist een overgevoelige vader, een moeder die haar gevoel wegstopte of een moeder die haar man bespeelde. Ook als je twee moeders of twee vaders hebt kunnen deze patronen overigens een rol spelen.

Het ontdekken van je vrouwelijkheid en kracht

​Het bewust worden van de dynamiek in jouw gezin van herkomst en de patronen die je, daaruit voortvloeiend, hebt ontwikkeld helpt je te ontdekken wat je nog mag omarmen om in je kracht te gaan staan. Want dat is waar het uiteindelijk om draait voor iedereen: het omarmen van alles, van beide polariteiten, die elkaar niet uitsluiten maar in balans houden. Ook voor jou betekent dit misschien dat je je vrouwelijkheid nog verder mag ontdekken. Bijvoorbeeld door stilte op te zoeken, te leren voelen, te leren luisteren naar je intuïtie, naar binnen te keren en te vertrouwen op het belang van overgave, ontvankelijkheid en geduld. In al je vrouwelijke wijsheid weet je dit allemaal allang, je hebt alleen niet geleerd ernaar te luisteren.

Voel je dat de tijd rijp is voor jou om in je kracht te gaan staan? Ik begeleid je bijzonder graag in jouw proces.Verder lezen?

Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Liefs, Jojanneke
Intuïtief Life coach | Hart & Ziel Coaching | Den Haag

Nieuwe blogs ontvangen in je inbox | Archief met alle blogs

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *